De macht der gewoonte

Tandenpoetsen is belangrijk. Tenzij je de sportschool voor jezelf wil hebben. De vraag is dan echter, waarom je geen chili con carne eet. Zo weet je zeker dat de fitness compleet leeg is op de dag dat jij benen traint. Dit is echter niet waar ik naartoe wil in dit bericht. Tandenpoetsen is een voorbeeld van een dagelijkse gewoonte die bijna iedereen heeft ontwikkeld. De gewoonte vereist geen discipline meer. Je denkt er meestal niet eens over na. Je grijpt in de avond en/of ochtend je tandenborstel en gaat je tanden met veel enthousiasme te lijf. Stel dat je van dagelijks bewegen, of gezond eten eenzelfde automatisme kan maken?

Hoe lang voordat iets een gewoonte wordt?

Volgens een onderzoek uit 2009 is de mediaan (het middelste getal uit een verzameling gegevens) van hoe lang het duurt voordat een handeling automatisch gebeurt, 66 dagen¹. In het onderzoek was de kortste tijd die benodigd was voor een deelnemer om van een gedrag een gewoonte te maken, al zo kort als 18 dagen. De langste tijd om een gewoonte te creëren was 254 dagen. Het getal wat precies in het midden zat van die totale verzameling van benodigde periodes om een gewoonte te creëren, was dus 66 dagen; een dikke (wink wink) twee maanden. Kijk, hier kunnen we iets mee. Wanneer je dus een goede gewoonte wilt introduceren, heb je hier ongeveer twee maanden voor nodig.

Hoe maak je van een bepaald gedrag een gewoonte?

Door de handeling waarvan je een gewoonte wilt maken, dagelijks te doen. Ik wil dit niet verbloemen. Je wilt van een bepaald gedrag een gewoonte maken, zodat dit gedrag in de toekomst geen discipline meer vereist. Totdat de gewenste handeling echter een gewoonte is geworden, zal het dagelijks discipline kosten om deze handeling uit te voeren. Vanaf het moment dat de handeling een gewoonte is, denk je er niet meer over na, en doe je het gewoon. Vergelijk het met sparen voor een reis. Dagelijks zet je een bepaalde hoeveelheid geld apart in het vakantiespaarvarken. Je kunt op die dag niets leuks kopen van het geld dat je opzij zet. Na twee maanden echter, heb je voldoende geld om iets te kunnen doen wat écht belangrijk voor je is: reizen. Zo is het ook met het opbouwen van een gezonde gewoonte. Het kost moeite in het begin, maar uiteindelijk pluk je er de vruchten van.

Ik raad aan om een papieren kalender te pakken en voor elke dag dat je de gewenste handeling uitgevoerd hebt, die datum af te kruisen. Zo krijg je een ketting van dagen achter elkaar dat je het gewenste gedrag uitgevoerd hebt. Het is erg motiverend om die ketting niet te doorbreken.

Een dag gemist

In het eerder genoemde onderzoek is er ook gekeken naar de invloed van het missen van een dag. Dit bleek van weinig invloed op de verdere opbouw van de gewoonte. Dit komt ook overeen met mijn ervaring: wanneer ik een dag tandenpoetsen oversla, stop ik niet opeens in het geheel met tandenpoetsen. Niet dat ik ooit een dag oversla overigens… Meestal is het een week.

De macht der gewoonte

Om de macht van gezonde gewoontes te illustreren, volgt hier een voorbeeld: stel, je rolt je bed uit om 7:00 en zonder erover na te denken ga je een half uur buiten lopen. Vervolgens ga je later die dag automatisch vanuit je werk richting de sportschool en doe je de geplande workout. Tenslotte haal je de maaltijd uit de koelkast die je afgelopen weekend geprepareerd hebt, zodat je niet in de verleiding komt om iets te halen wat niet in je voedingspatroon past. Wanneer al deze handelingen zonder erbij na te denken gebeuren, kost het geen discipline en is je enkeltje Slankhuizen geen kwestie meer van “als”, maar van “wanneer”. Begin vandaag nog met die dagelijkse wandeling.

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.674

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.